1. Toplantılara zamanında gidin
Müşterileriniz mazeretlerinizle ilgilenmez, ne kadar meşgul olduğunuzu umursamaz. Bir toplantıya geç kaldığınızda veya hiç gitmediğinizde satışı daha başlamadan kaybedebilirsiniz. Müşterinizle aranızda iyi bir güven bağı kurduğunuzdan emin olun.
2. Müşterinizin işi hakkında bilgi sahibi olun
Günümüz dünyasında hazırlıksız toplantıya gitmenin mazereti olamaz. İnternet sayesinde bir çok şirket hakkında hızlıca bilgi edinebilirsiniz.Toplantıya iyi hazırlanmış bir şekilde girmek, toplantıda daha verimli konuşmanızı sağlar, müşterinize yakın olduğunuzu hissettirir. Havadan sudan konuşmak yerine müşterinizin işi hakkında konuşmanız iyi bir intiba bırakır.
3. Kendinizi övmeyin, ama utangaç da olmayın
Müşteriniz kendinizden bahsetmenizi ve onlar için neler yapabileceğinizi sorduğunda kaç müşteriniz olduğundan, nasıl büyüyen bir şirket olduğunuzdan bahsetmeniz bir işe yaramaz. Unutmayın ki müşteriniz sadece kendine özel probleminin çözülmesi ile ilgilenir. Toplantıda konuştuğunuz herşeyin müşterinin ihtiyacını çözmeye yönelik olması gerekir. Kendine güvenen ama alçakgönüllü bir şekilde, eski bir müşteriniz için yaptığınız işlerden birini örnek olarak gösterip, bunun onların da işine yarayabileceğini anlatın.
4. Sorular sorun
Müşterinizi daha iyi tanımak, ihtiyaçlarını anlamak ve çözümler sunabilmek için sorular sorun ve müşterinizi iyi dinleyin, notlar alın. Toplantıya gitmeden önce sorabileceğiniz soruların bir listesini yapın ve toplantıda müşteri adayınız sessiz kaldığında bu soruları yöneltin. Soracağınız sorular müşterinizi büyük resmi düşünmeye iter ve sizin bu resimde nasıl faydalı olacağınızı görmesine yardımcı olur.
5. Problemi tanımlayın
Bazı insanlar gerçek problemi çözmek yerine semptomları hakkında konuşmayı sever. Bir problemle başa çıkmak, problemin yan etkileri hakkında söylenmekten daha zor ve pahalıdır. Müşteriniz, problemi hakkında söylendiğinde ona katıldığınızı söyleyebilirsiniz ama bu problemi çözmeye yardımcı olmaz. Unutmayın ki sizin işiniz objektif kalmak ve çözümler sunmaktır. Müşterinize dert ettiği konularda sorular sorarak problemi tanımlamaya çalışın ve yapıcı çözümler sunun.
6. Bir sonraki toplantıyı programlayın
Müşteriniz sizinle toplantı yapmak için değerli zamanını size ayırır. Toplantınız iyi geçtiyse bir sonraki takip toplantısını ne zaman yapacağınızı sormak için toplantının sonu çok iyi bir zamanlamadır. Aldığınız notlar üzerine çalışacağınızı söyleyin ve çalışmalarınız üzerine yeni bir toplantı için şimdiden gün belirleyin.
7. Takip etmeyi unutmayın
Bir sonraki toplantı öncesinde aldığınız notlar üzerine çalışmak için zamanınız olacaktır. Bu sırada diğer müşterilerin istekleri, günlük işleriniz ve beklenmedik işler karşınıza çıkabilir. Yaklaşan toplantılarınızı takip etmeyi asla unutmayın. TeamGram gibi bazı CRM programları takibinizdeki satışlar için görevler oluşturmanıza olanak sağlar. Bir de hatırlatma koyarak, CRM’inizin toplantı öncesi size haber vermesini sağlayabilirsiniz. Toplantıdan bir gün önce müşterinize teyit için bir eposta da gönderebilirsiniz. Bu epostada daha önce konuştuğunuz konulara ve bir sonraki toplantıda konuşacağınız konulara yer verin.
8. Teklifinizi basit tutun
Bir sonraki toplantınız sonrasında, müşteriniz sizden bir teklif isteyecektir. Teklifinizin anlaşılır ve basit olduğundan emin olun. Karmaşık fiyatlandırmalardan, anlaşılması güç hesaplamalardan kaçının. TeamGram ile dakikalar içinde etkileyici teklifler hazırlayabilirsiniz. Teklifiniz ilgili satışa bağlanır ve kolayca bulunabilir. Gerektiğinde müşterinizin yanında bile cep telefonunuzdan değişiklikler yapabilirve müşterinizle o anda paylaşabilirsiniz.